Prima Florarie / O Incursiune In Istorie

Ce Reprezinta Florile Pentru Oameni?

 Florile reprezinta un adevarat spectacol al naturii, care a insotit omul inca de la inceputurile existentei sale, oferindu- i momente de bucurie ca mesager al unor sentimente si ganduri pe care acesta dorea sa le transmita, ca element cu rol decorativ sau in scop medicinal.

Preocuparea omului fata de flori datează inca din cele mai vechi timpuri.

Prima Florarie A Fost Probabil In Egiptul Antic

Exista numeroase dovezi arheologice care atesta faptul ca florile au făcut parte mereu din viata omului.

Istoria ne relateaza ca primele decoratiuni florale au fost descoperite pictate in mormintele regilor egipteni.

Reiese ca foloseau atat flori cat si fructe si frunze aranjate in vase de ceramica sau de bronz.

Prima florarie isi are probabil originile aici.

Florile erau duse ca ofranda la temple, ca decoratiuni pentru petreceri.

In picturile murale arheologii au remarcat flori de trandafiri, iasomie, salcam, maslin si preponderent floarea de lotus, considerata sacra in cultura egipteana antica deoarece ei credeau că centrul său galben și petalele albe au însemnat Ra, Dumnezeul Soarelui.

De asemenea grecii antici au folosit florile pentru infrumusetarea caselor nobililor, ca ghirlande pentru oaspeti, la banchete, pentru a infrumuseta parul doamnelor, pentru baie, in mancare sau ca ghirlande unice si coroane de flori la premierea olimpicilor.

Se foloseau aranjamente speciale pentru venerarea zeitatilor sau a eroilor.

Se foloseau ca si flori caprifoi, trandafiri, leandru, larkspur, liliacul din specia Lilium chalcedonicum galbenele, florile spectaculoase de grausor grupate in ciucuri de culori diferite de la albastru la alb si galben, borage sau floarea stea, orhideea salbatica, rodul pamantului (Dracunculus vulgaris), florile de bougainvillea.

In Roma antica se foloseau aceleasi tipuri de aranjamente ca si grecii.

Ne amintim de coronitele subtiri din frunze de dafin de cosuri si vase cu flori flori exotice precum crocusul, oleandrul, mirtul, amarantul, iedera, narcissum, orhideea salbatica.

Arta floraritului nu a evoluat in timpul perioadei romane clasice, deoarece vechii romani erau mai preocupati de opulenta si exces. Romanii au adaugat cu succes patrimoniului floral: tradiția „Dies Rosationis”si „Sub Rosa”.

Din antichitate pana in prezent florile au fost folosite atat pentru decorare ci si in scop de infrumusetare sau in medicina.

Cultul pentru flori era renumit si la popoarele Orientului, respectiv în China, India și Japonia.

Parcuri imense de flori imprejmuiau palatele imparatilor chinezi, cu flori precum azaleea, camelia, crinul, lotusul sau trandafirul.

Gradinile indiene ofereau si ele un sortiment floricol variat, caracterizat de vegetatia naturala luxurianta.
 

Ikebana In Japonia

 
Japonia, pe de alta parte, era vestita pentru celebrele aranjamente florale Ikebana.

Totodata, in Marele Templu din Ierusalim, construit pe vremea imparatului Solomon, se afla o incapere “gradina”, cu o mare varietate de specii de plante, cultivate în ghivece.

De altfel, in Iudeea, langa Ierusalim, era vestita ”Valea trandafirilor lui Solomon”.

Oamenii au început inca din acea perioadă sa foloseasca florile in scopuri diverse, demne de mentionat fiind si gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon, care au constituit una dintre “cele 7 minuni ale lumii antice”.

Iranul era si el celebru pentru gradinile sale, asa-numitele paradisuri în care se cultivau atat arbori, cat si multe flori, precum toporasi, zambile, lalele, narcise, maci, trandafiri, crini, liliac și mirt.

De altfel, Iranul era numit Ghiulistan (trandafir) iar capitala sa — Susa (orașul crinilor).

Epoca Contemporana

 In prezent floristică incepe cu ingrijirea si manipularea corespunzatoare a florilor, prin arta crearii de aranjamente si decoruri florale.

Florariile sunt principala forta motrice a industriei florale, care include desigur vanzarea de flori, fie separat, fie ca parte a unui buchet sau aranjament.

Exista doua tipuri de floristi: vanzatorul cu ridicata si comerciantul cu amanuntul in florarie. Angrosistii vor vinde in vrac comerciantii cu amanuntul, care, la randul lor, se ocupa de flori și produc aranjamente pentru a le vinde consumatorilor.

Florarii nu numai ca au nevoie de un ochi pentru design dar si capacitatea de a avea grija si de a pastra florile.

Printre tarile cu cele mai mari suprafete floricole sunt: Olanda, Columbia, Danemarca, Italia, Belgia, SUA, Canada, Israel, Germania, Franta, Marea Britanie.