Bujorii sunt cele mai la modă flori. Cum să nu îi iubești?
Ai primit sau cumpărat bujori și nu ai reușit să le prelungești viața?
Noi avem sfaturile necesare pentru a te bucura cât mai mult de bujori acasă la tine sau la birou.
Când sunt bujorii în sezon?
Bujorii sunt în sezon pentru o perioadă foarte scurtă de la sfârșitul lunii aprilie până în iunie.
Prezența lor scurtă pe piață de flori în face să fie și mai dezirabili.
Cât durează bujorii?
Bujorii au o durată de viață naturală mai scurtă decât majoritatea florilor.
Deoarece viața lor în vaza este scurtă e bine să îi cumperi cât mai imbobociti.
Nu va panicați că nu arată extraordinar când nu sunt înfloriți pentru că va veți bucura mai mult de ei în vază.
Sfaturi pentru îngrijirea bujorilor
Curăță vaza foarte temeinic și adaugă apă proaspătă de două ori zi. Este recomandat să faci acest lucru dimineața și seara. Doriți să știți de ce mai au nevoie aceste flori minunate? Iată recomandările noastre:
- Tijele trebuie să fie curățate de frunze. Frunzele se hrănesc cu apă și astfel nu mai ajunge suficientă la inflorescența bujorilor.
- Alege o vază nu foarte strâmtă în care tulpinile să stea distanțate și adaugă două treimi de apă rece.
- Nu forțați să deschideți bujorii desfacand petalele. Lăsăți-le să se deschidă natural.
- Tijele trebuie tăiate la două zile cu un cuțit bine ascuțit sau cu o foarfecă specială de grădinărit. Tăietura se face în unghi pentru a se face un flux direct de hidratare a florii.
- Mare atenție la frunze, ele nu trebuie să cadă în apă întrucât cauzează apariția bacteriilor și acest fapt le scurtează viața.
- Dacă bujorii se ofilesc, o tăietură proaspătă a tijei și o scufundare în apă rece îi va resuscita și îți vor mai bucura privirea câteva zile.
- Bujorii nu trebuie așezați în lumina directa a soarelui deoarece pe lângă lumina primesc și o doză de căldură.
- Ești în florărie și nu știi cum să îți alegi bujorii? Florarii știu că sunt bujori care nu vor mai înflori. Ei primesc pachete de câte 10 bujori. Din cele zece fire doar 6 vor înflori pentru că majoritatea furnizorilor de flori pun în pachete și bujori extrem de imbobociti. Astfel ei vin cu un ritm de creștere stopat. Florarii scufundă capetele în puțină apă caldă dar nu vor înflori ca alții. Apucă între degete capul bujorului. Dacă e moale însemna că va înflori. Dacă e tare atunci nu îl cumpăra. Este posibil să rămână la fel sau să se deschidă puțin.
-
Buchet cu bujori albi și eucalipt170 lei
-
Buchet Fantezie de vară314 lei
-
Buchet de flori din bujori somon270 lei
Cum să aranjezi bujorii?
Am scris mai sus că nu trebuie să îi așezi într-o vaza gâtuită, strâmtă. Alege o vaza largă curată și transparentă. O vaza opacă e posibil să nu fie curățată așa cum ar trebuie. Nu te sfii când tăi tijele. Noi în florărie prelungim viață lor tăind chiar până când tija măsoară 10 cm. Inflorescența va fi la fel de frumoasă ca la începutul înfloririi.
Ce este de evitat
Nu recomand a se așeza bujorii în aceași vaza cu flori cu tijele moi. Acestea produc bacterii periculoase și scurtează viață bujorilor. Asocieaza-i cu trandafiri, viburnum, trandafirasi, hortensii. Foarte periculoase sunt tijele de mathiolla, crini, agapanthus, allium, gerbera, anthirium și altele.
Ce simbolizează bujorii
Cu toții știm că bujorii sunt cele mai romantice flori de pe pământ.
Legenda spune că floarea a fost numită după zeul grecesc al vindecării.
Denumirea științifică al bujorului, Paeonia lactiflora, provine din numele Paeon, o divinitate a vindecării.
Paeon, elev al lui Asclepius, zeul medicinii și al vindecării, fusese învățat de zeita Leto (mama lui Apollo și zeitate a fertlitatii) cum să găsească pe muntele Olympus (Olimp) o rădăcina magică care avea darul de a alina durerile femeilor la naștere. Acest lucru a provocat invidia lui Asclepius și dorința lui de a-și ucide învățăcelul. Pentru a-l salva din mâinile lui Asclepius, Zeus l-a transformat pe Paeon într-o floare de bujor.
În antichitate, semințele de bujor erau folosite frecvent de femeile aflate în pragul nașterii. Utilizat pentru a vindeca rănile lui Marte și Pluto, bujorul era înzestrat cu puteri majore datorate înfloririi lui în nopțile cu lună plină. Pentru a folosi puterile vindecătoare ale acestei flori, se spunea că rădăcinile trebuie culese numai în timpul nopții.
Tipuri de bujori
Există foarte multe tipuri de bujori. Soiurile Sarah Bernhardt și Coral Charm sunt cele mai apreciat datorită volumului florii.
Când se dăruiesc bujorii?
Nu există persoană care să nu iubească bujorii. Poți să îi dăruiești spontan fără un motiv anume mai ales că sezonul lor e scurt. Așa că profită din mai până în iunie și fă surprize parfumate. Bucură simțurile dăruind sau dăruindu-ti aceste flori minunate!